Warm weer, zweten, lange haren, ruien, vliegen enzovoorts.... Dit zijn dingen waar iedereen mee te maken krijgt in de zomertijd.

De meningen zijn verdeeld over het scheren van je paard of pony tegen de tijd dat het mooie weer eraan komt. Veel ruiters besluiten hun paard te scheren omdat dat makkelijker is. Je paard is eerder droog, blijft schoner, verliest minder haren dus ben je ook eerder klaar met poetsen.

2dj321u.jpeg

Maar er zijn ook veel paardeneigenaren die er voor kiezen hun paard niet of slechts gedeeltelijk te scheren. De 'originele' vacht van een paard beschermd het paard namelijk ook tegen diverse weersomstandigheden. Zo blijft de natuurlijke vetlaag van de huid ook beter in tact. Het niet scheren wordt vaak besloten bij paarden die veel in de wei staan en paarden die niet in de wedstrijdring uitgebracht worden.

jb7ls6.jpeg

Er zijn veel producten op de markt of manieren om je paard te scheren of te koelen bij warmer weer.

art8245.jpeg
14_25elc-paard-op-wasplaats-neutraal-base-plus-ab-lr-1.jpeg
placeholder-verzorging-afspuiten.jpeg
art18139.jpeg
bucas-power-prize-cooler.jpeg

Niet elk paard heeft een hele dikke vacht. Paarden die altijd buiten lopen hebben vaak een dikkere vacht dan de paarden die de meeste tijd op stal staan. Bij paarden die in de wedstrijdring uitgebracht worden en vaak gereden worden, kan het makkelijk zijn ze te scheren omdat ze dan niet zo veel zweten, en als ze wel zweten zijn ze vlugger weer droog. Er zijn verschillende manieren om je paard te scheren. Het meest zien we paarden die helemaal 'kaal' geschoren worden, er blijft vaak alleen een plek ongeschoren op de plaats van het zadel om drukplekken en schuurplekken te voorkomen. Een andere veel gebruikte methode is de 'jacht' methode. Daarbij wordt het paard geschoren op de plekken waar hij het meeste zweet, de rest blijft ongeschoren.

foto.jpeg

En dan zijn er nog de vliegen, dazen, luizen en ander ongedierte waar paarden behoorlijk veel last van kunnen hebben. Deze beestjes geven veel ongemak, en vaak ook jeuk. De jeuk kan zelfs zo erg worden dat een paard zijn manen en staart en tot bloedens toe afschuurt. Vaak gaat er ook een soort van allergische reactie aan vooraf die ook erge jeuk veroorzaakt, bijvoorbeeld staart en maneneczeem.  Vliegen vind je vaak in en rond de stallen en in de weide. Dazen zijn weer een maatje groter, steken heel erg vervelend en kom je vaak tegen in het bos, maar ook in de wei. Natuurlijk zijn er ook erg veel verschillende producten op de markt om het je paard makkelijker te maken als hij last heeft van het hierboven genoemde.

sweet_itch_staartgel.jpeg
anky-daas.jpeg
vliegenmasker-sand.jpeg
vliegendek-br-sand.jpeg

Al met al kan de zomer heel fijn maar ook heel vervelend zijn, daarom is het wel verstandig goed te luisteren naar je paard. Deze geeft zelf aan wat hij wel of niet fijn vindt en of hij ergens last van heeft. Zo kan mens en dier genieten van een mooie zomer.

in-de-zon.jpeg