Dekens, wel of niet?

4 SEPTEMBER 2015

De dagen worden kouder, overal worden de dekens weer uit de kasten gehaald. De meeste paardeneigenaren vinden het verschrikkelijk als  hun paard of pony eruit gaat zien als een teddybeer. Maar waarom gebruiken we dekens?

In de natuur past een paard of pony zich aan, aan de temperatuur. In de koudere tijd van het jaar is hun vacht dikker en heeft een donslaag. In de zomer heeft een paard een dunne, gladde vacht. Een paard verhaart 2x per jaar.

De dikte van de vacht hangt echt af van de temperatuur. Als paarden dag en nacht buiten staan zullen ze een warmere vacht krijgen dan paarden die de meeste tijd op stal staan

palominocontrast.jpeg
b_1487.jpeg

Net als bij andere dieren kunnen de haren van de vacht overeind gaan staan voor extra isolatie. Dit is vergelijkbaar met kippenvel bij mensen. Bij heel warm weer gaat de vacht plat liggen. Er kan dan bijna geen lucht tussen de haren komen en het paard zal het minder snel warm krijgen.

Paarden met een dikkere vacht hebben moeite snel op te drogen. Dit komt doordat de paarden vaak geborsteld, gewassen en geschoren worden. Hierdoor verdwijnt de natuurlijke vetlaag op de huid van het paard. Deze vetlaag zorgt er normaal voor dat vocht, dus ook zweet, niet op de huid blijft liggen, maar eerder verdampt wordt.

Als ‘sport’paarden zweten is het verstandig een zweetdeken te gebruiken om het vocht af te voeren. 

helping-to-maintain-hydration-horse.jpeg

Nu de temperatuur langzaam aan begint te dalen en je wilt niet dat je paard een dikke vacht krijgt, begin dan met een zomerdeken. Hierbij kun je nog altijd een onderdek toevoegen en daarna een combidek of winterdek. Vaak wordt een zomerdeken als onderste deken gebruikt omdat deze glad zijn. Dit is tegen schuren/ kale plekken. Je kunt je paard zo dik inpakken als je wilt, maar let wel op dat het niet te warm wordt, dus dat je paard staat te zweten op stal. Maar het mag natuurlijk ook niet te koud worden. Als je paard het te koud heeft zie je dat het beste aan zijn vacht op bijvoorbeeld de hals, daar gaan de haren dan wat omhoog staan, net als kippenvel…

Mocht je niet weten welk deken nu het beste zou zijn voor jou paard, ga dan informatie inwinnen bij een goede ruitersportwinkel. Je kunt ook op de foto’s klikken voor een verwijzing naar de diverse dekens.

logo_gareel.jpeg
s_1447.jpeg
art8834.jpeg