Bijna iedere paardenliefhebber kent ze wel, die kapjes die ruiters en amazones om de benen van een paard doen, de zogenaamde peesbeschermers of strijkkappen.

art8284.jpeg

Er zijn echter ook hier heel veel verschillende producten in te verkrijgen.

Waarom doe je je paard eigenlijk peesbeschermers, of bandages om, wat is het verschil en wat is er allemaal?

Een peesbeschermer wordt eigenlijk alleen maar gebruikt voor de bescherming van de pezen in het voorbeen. Een paard kan met zijn achtervoeten tegen zijn voorbenen 'schoppen' en dat kan peesletsel veroorzaken. Letsel aan de pezen is een moeilijk verhaal om te genezen. Dus dat wil iedere ruiter voorkomen. Veel paarden dragen hoefijzers en als ze dan hun voorbenen raken komt dat natuurlijk extra hard aan.

peesbeschermer-chetak.jpeg

Peesbeschermers zijn gemaakt van leer of een hard of zacht kunststof , ze zijn zacht gevoerd met neopreen en/of bont. Bandages worden vaak gebruikt met zachte stoffen lappen eronder en zijn gemaakt van fleece of katoen.

art46576.jpeg
art8252.jpeg

Bandages worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Bandages die tijdens het rijden gebruikt worden zorgen voor bescherming. Het is wel van belang voor de ruiter om goed te weten hoe je bandages aan moet legen, want een te strak aangelegde bandage kan voor afknelling in het been zorgen met alle gevolgen van dien en een te losse bandage kan los raken en ook dan zijn de gevolgen niet te overzien...  Stalbandages zijn stugger en worden gebruikt bij paarden in rust. Deze voorkomen zwelling en stijfheid in de benen van het paard, na 'zware' arbeid. Vaak worden stalbandages gebruikt in combinatie met een verkoelende gel eronder.

artikel_-_bandages.jpeg

Kortom: Laat je goed adviseren vooraf, als je besluit gebruik te willen gaan maken van deze producten.

Overige producten voor de bescherming van je paard zijn bijvoorbeeld:

springschoenen:

busse-springschoenen-rubber.jpeg
p_full_86700_veredusspringschoencarbonshieldblack1.jpeg
full17782890.jpeg
37703010.jpeg
art22836.jpeg