Een neusriem is niet gemaakt alleen maar voor de sier, maar heeft wel degelijk een bedoeling.

Er zijn veel verschillende neusriemen te verkrijgen zoals een Hannoveraanse of wel de lage neusriem.

b117-drop-3.jpeg

Deze neusriem wordt laag op de neus bevestigd, de bevestiging loopt voor de bitringen langs. Deze neusriem wordt veel gebruikt op maneges. Het bit ligt stabiel in de mond en wordt mooi op zijn plaats gehouden. Het is echter wel van belang dat de neusriem niet te laag bevestigd wordt in verband met het kwetsbare neusbeen. Als de riem te laag bevestigd is, kan dit zeer onprettig zijn voor het dier en als er veel kracht op uitgeoefend wordt kan het ook tot serieuze blessures leiden aan dit neusbeen. Een te strakke neusriem kan ook voor ademhalingsproblemen zorgen. Daarom is het van belang dat er altijd 2 vingers tussen de riem passen.

Een andere bekende neusriem is de gecombineerde neusriem.

art15651.jpeg

Deze neusriem wordt ook heel erg vaak gebruikt. Deze riem bestaat uit 2 delen. De neusriem en een sperriem, deze sperriem is door middel van een lusje aan de voorzijde aan de neusriem verbonden. De neusriem zelf behoord 2 vingers onder de jukbeenderen bevestigt te worden en loopt boven het bit door. De sperriem gaat voor het bit langs en is er eigenlijk voor gemaakt dat een paard zijn mond niet open kan doen. Het bit ligt vrij. Mocht een paard zijn mond wat open doen, wordt er druk uitgeoefend op de neus en onder op de kin / kaak. In de praktijk zien we met grote regelmaat dat een gecombineerde neusriem te strak aangetrokken wordt. Dit is zeker het geval met de zogenaamde aansnoer neusriem. Een te strak bevestigde neusriem belemmerd het paard om te slikken. Ook zal het paard meer moeite hebben om het bit aan te nemen. Doordat het de kaken niet meer kan bewegen zit er geen beweging mee in het bit of de tong, die dan ook vaak klem zit, met als gevolg een paard dat zijn speeksel niet kwijt kan, niet kan kauwen op het bit, ongehoorzaamheid door een hele zere tong. Daarom is het ook zeer wenselijk de neusriem zo te bevestigen dat er 2 vingers tussen passen.

In de springsport zien we ook regelmatig een Mexicaanse neusriem voorbij komen.

mexicaanse-neusriemen_120_120.jpeg
art9599.jpeg

Een Mexicaanse neusriem is een neusriem die kruislings rond de neus van het paard bevestigd wordt, net onder of op de jukbeenderen. Veelal wordt deze neusriem gebruikt om druk bovenop de neus en onder de kaken uit te oefenen waardoor bijvoorbeeld knarsetanden tegen gegaan wordt. Een paard zal zijn mond niet makkelijk openen bij deze neusriem door de druk die vrij komt op de neus en kaak bij openen van de mond.

Bij een stang en trens hoofdstel maar ook bij de jacht en het mennen wordt een hoge neusriem gebruikt, ook wel Engelse neusriem genoemd.

libra-2.jpeg

De Engelse neusriem behoord 2 vingers onder het jukbeen bevestigd te worden voor een goede ligging. Een dergelijke neusriem is zeer geschikt voor een optoming waarbij er gebruik gemaakt wordt van een bit met scharen. Ook bij een Engelse neusriem is het van belang dat er 2 vingers tussen passen.

Natuurlijk zijn er nog heel erg veel andere verwanten. Enkele voorbeelden zijn:

Touw-neusriem:

touwneuwriem-laag.jpeg

Deze neusriem is verkrijgbaar in een enkel model, laag of hoog of een model met een sperriem. Een neusriem gemaakt van touw werkt extra scherp in.

Dubbele of combo-neusriem:

b6117_2.jpeg

Dit is een neusriem met een dubbele werking. Het combineert een lage en gecombineerde neusriem, bij uitstek geschikt voor sterke paarden.

Dit zijn de meest gebruikte neusriemen.

Een grote groep ruiters en amazones acht het noodzakelijk een neusriem te gebruiken bij de optoming van hun paard. Echter zijn er natuurlijk ook nog steeds mensen die het ook zonder neusriem of zelfs zonder hoofdstel prima doen!

geen-hoofdstel.jpeg